GATEMAT


Og når du har vært på Preikestolen og besøkt Norsk hermetikkmuseum og Norsk Oljemuseum, ja, da er det tid for mat. Kjør til Fortou.

Change the number below so it mathces the number of the omvei you are working on (to make sure the correct location is showed on the Google Map)

9

Hva: Fortou

Hvor: Stavanger, Rogaland

Hvorfor: Bedre fastfood skal du kjøre langt etter.

«Fortou hadde kø hele dagen, unger lekte i parkene, folk satt strødd på plenene og i bakgården, og det var så god stemning på Storhaug at det kunne vært i hvilken som helst annen skambra storby i hele verden! Så utrolig kjekt med folk som jobber så hardt for at andre skal ha det kjekt.»

Innlegg på Facebook, 2016 


En gang var Stavanger synonymt med sild og hermetikk. I dag er Stavanger et kulinarisk himmelrike, med et oppkomme av ulike spisesteder, hvorav to restauranter har stjerner i Guide Michelin. Det er to mer enn både Bergen og Trondheim.

Gode naboer: Fortou har ingen sitteplasser, men Fredrik Lundgren bærer gjerne maten din over gata til ølbaren Øst.

Nå kan man alltid forsøke å bestille plass på sushirestauranten Omakase, som er den ene, men da skal du ha flaks, for Omakase har bare 12 (!) sitteplasser. Menyen er det kokken som bestemmer, og han tilbereder sushi – og bare sushi, ikke tempura eller maki – foran gjestene. En opplevelse, selvsagt.

Den andre restauranten som har stjerne i Guide Michelin er Renaa. Der er det  flere alternativer i ulike prisklasser. Et ypperlig valg, det også.

Men her kommer et mer originalt og langt rimeligere forslag. Tast inn Kvitsøygata 25 på GPS-en, sett bilen i Drive, og kjør! Nå skal vi østover i byen, øst for Vågen, Breiavatnet og Hillevågsvatnet, og flere ganger underveis kommer du til å tenke: Er jeg på rett vei?

Og dersom du kjører mellom nybygde boligblokker og byggeplasser med stålgjerder, så er du sannsynligvis det, og når du ser sementtårn og heisekraner, da er du nær. Nå skal du kjøre mot det gamle industriområdet til Tou Bryggerier, og nederst i den lille bakken, ser du et lite rødt hus på noen og tredve kvadratmeter. Her er Fortou, og du kommer til å like det.

Dette var i sin tid vaktbua til gamle Tou Bryggeri, og det er her kokkeduoen Arnt Skjerve og Fredrik Lundgren serverer sin spesielle streetfood. Nå trekker sultne mennesker fra hele Stavanger østover for å spise.


Navnet Fortou spiller på to ting: Tou, av det tidligere Tou Bryggeri. Og fortau fordi de serverer gatemat – streetfood. De har ingen sitteplasser dessverre, for det meste er kjøkken. Men Fortou har gode naboer, og du kan sette deg i baren Øst tvers over gata. Eventuelt kan du slå deg ned på plenen utenfor. Og hvis du har det travelt, ja, da kan du spise i bilen.

Hva du bør velge? Menyen skifter et par ganger i året, men bestselgeren er Banh mi, en vietnamesisk bagett med langtidsstekt svin, kimchi, agurksalat med mango, vårløk og koriander, chilidressing og sprø topping.

Velbekomme.

PORTVAKT: Fortou ligger i den gamle vaktboden til Tou Bryggeri, og nå trekker folk fra hele Stavanger østover for å spise.
TA MED: Skambra streetfood klar for servering.