Øyhopping


Vil du se Lofotveggen fra A til Å, kan du enten leie helikopter eller ta ferga til Skrova, Lofotens Hawaii.

Change the number below so it mathces the number of the omvei you are working on (to make sure the correct location is showed on the Google Map)

19

Hva: Skrova

Hvor: Vågan, Nordland

Hvorfor: Eksotisk øy med korallstrender.

«Ney! Fisken i Vandet, det er vores Brød,
Og miste vi hannem, da lide vi Nød.»

Petter Dass 

Åtte kilometer sørøst av Svolvær bryter Skrova opp av havet som en gråsvart rygg. I et arktisk perspektiv er dette et riktig øyparadis, for sammenlignet med omlandet har Skrova mindre nedbør, flere soltimer og flest tropenetter. Altså, her bør det gjentas:

I et arktisk perspektiv.

ØYLIV: Skrova er et tidligere fiskvær i Vestfjorden og har tilflyttere fra hele landet.

Det er mange reisealternativer til Skrova. Du kan rase over i en hissig rib, og med en fart på 40 knop er du der før du aner det. Du kan padle kajakk, du kan ro, du kan ta hurtigbåten fra Bodø, eller så kan du dure rolig over med ferga fra Svolvær. Da kan du få med deg bilen, selv om du absolutt ikke trenger bil på Skrova.

Det første man legger merke til når man kommer opp i fergesalongen i M/S Røst, er spyposene. De henger overalt. For når Vestfjorden blåser seg opp, kaster den vilt rundt på ferga. Men når du ligger sjøsyk og svimeslått på dørken med spyposen, kan du trøste deg med at overfarten tar bare en halvtime.

Hvis de finner leia inn, for det er en labyrint av skjær, holmer og grunner rundt Skrova, og alle har sine navn, Sandværsholmen, Nakkskjæret, Sjåbåan, Hella, Tenfatskjæret og Vassvikholmen, men når ferga har manøvrert seg gjennom alt dette, og glir inn i havna, kan du kjenne det; sjøen roer seg, M/S Røst roer seg, og livet vender tilbake.

Det er havna som har gjort Skrova til et senter for fiske og hvalfangst. Gyteområdet for skrei strekker seg fra Røst til Lødingen, og Skrova ligger midt i matfatet.

I november begynner det i Barentshavet. Det er mørkt, det er kaldt, og fem-seks år gammel skrei svømmer oppjaget omkring, så store, så sløve og så feite, og instinktene forteller dem at noe skal skje, men hva? Da skyter den første av gårde. Sørover.

Èn til følger, to, ti, femti, hundre, tusen, en halv million, og de neste ukene stimer hundre millioner skrei samme vei, fulle av rogn, melke og kåtskap svømmer de skrikende kjønnsmodne mot Lofoten, der livet skal leves. Det er orgie i Lofotbassenget.

HIMMELBLÅ: Stranda er det ingenting å si på, heller ikke været. Med badetemperaturen? Brrr.

Opp til tjue ganger over fem uker gyter skreien, før den vender tilbake til havet. Om den da ikke er så uheldig å glefse i seg en halvfrossen reke, og rykkes opp av havet og kleppes over rekka på en slingrete linebåt.

Gjennom århundrene er tonnevis med skrei ført i land på Skrova. I 1878 var det 214 rorbuer her, og 16 losjihus, som til sammen kunne huse 2460 fiskere. Det er et under at det var plass. Hele vågen var full av båter, og fiskemottakene og filetanleggene lå vegg i vegg. I dag er det meste nedlagt, og det eneste som foredles der ute er oppdrettslaks og ørret.

Skrova er ikke bare én øy, det er mange, og de knyttes sammen av moloer og broer. Sentrum er som en liten landsby med smale gater omgitt av hus i alle farger og stilarter. Det er butikk, kafé, og når man rusler gjennom gatene, ser man fotografiene. Overalt på Skrova henger det fotografier. På husvegger, på kaia, på fiskehjeller, og i tunnelen på Kuholmen er det en permanent utstilling av historiske fotografier fra Skrova.

FARGEKLATT: Å selge husmaling i Lofoten har vært en givende jobb. Her finnes alle nyanser.

TENKER PÅ TANKEN: Den gamle oljetanken er bygget om til det som må være Lofotens mest spektakulære bolig.
PANORAMA: Fra toppen av Skrovafjellet ser man det som er verdt å se av Lofoten, Steigen, ja, Nord-Norge.

Og når du har sett alt dette, kan du gjøre det du var kommet for. Ta turen opp på Skrovafjellet. Etter som du drar deg opp tauene i den steinete stien, blir omlandet større for hver høydemeter. Der nede ligger Skrova som en fargeklatt, der ser du Svolvær, der Henningsvær, og når du bikker kanten, er det utsikt i alle himmelretninger. Hamarøy, Steigen og hele Lofotveggen. På en klar dag kan man se helt til Værøy.

Og når du nå kikker ned på nordsiden av øya, lokker lyse strender med krystallklart vann. Det går sti ned. Det er mange muligheter for å overnatte på Skrova, og den gjeveste og mest originale plassen er Oljetanken. En tidligere tank for dieselolje er bygget til en hypermoderne og smakfullt innredet leilighet i tre etasjer. Kjøkken i første, soverom i andre og øverst en stue med 360 graders utsikt. Det er herved anbefalt.