Sommernatt i fjorden


Det er kveld i Oslofjorden og siste ferge mellom Søndre Kaholmen og Drøbak forlater kai. Men du står igjen. Du skal være her.

Change the number below so it mathces the number of the omvei you are working on (to make sure the correct location is showed on the Google Map)

23

Hva: Oscarsborg Hotel

Hvor: Frogn, Akershus

Hvorfor: Drøm søtt i krigshistoriske omgivelser.

«Det Bräuer ikke hadde regnet med, var oberst Birger Eriksens
kampvilje. Da den tyske sendemannen nådde Victoria Terrasse
klokken 04.30 drev krysseren Blücher som et brennende vrak
gjennom Drøbaksundet – maltraktert av granatild og torpedoer
fra Oscarsborg. Resten av flåten snudde og trakk seg ut.»

«Kongens Nei», Alf R. Jacobsen, 2011 


Jag vill känna din kropp emot min
Höra pulsen slå...
Det er lys sommernatt, og en daycruiser har glidd inn i gjestehavna på Søndre Kaholmen i Oslofjorden.
Det er skrål, det er Gyllene Tider, det er lyden av fest, men det er midnatt.
Din mun tätt emot min, Hjärtat snabbar på.
En vaktmann i gul vest går bestemt ut på flytebrygga. Noen prater sammen.
Jag ser på dig, och du ser på mig.
Straks etter legger båten fra, og cruiser rolig nordover mot en rødglødende himmel. Lyden svinner.
Jag vill känna din...
Der driver den over vraket av Blücher. Og så, så er det tyst.
Bølgeskvulp, terneskrik, mygg.
Tyst.


Det var natt til 9. april 1940 at kanonene Moses og Aron skjøt Oscarsborg inn i historiebøkene, og det er skrevet et bibliotek av bøker om denne natta, og hvilke utfall dette fikk for norsk krigshistorie, ja, for norsk historie.

Og det er derfor folk valfarter til Oscarsborg. Hver eneste dag, året rundt, går ferga i skytteltrafikk over Drøbaksundet med skoleklasser, rotaryklubber og pensjonistforeninger.

DINNER FOR TWO: På Oscarsborg kan man bli servert middag i historiske omgivelser.

De vil alle høre historien om oberst Birger Kristian Eriksen fra Flakstad i Lofoten som må ta sitt livs viktigste beslutning, og som med ordene «ja, ja, enten blir det krigskorset eller krigsrett», ga ordre om ild. Om drønnet fra Moses og det første prosjektilet som suste gjennom aprilnatta før det traff Blücher rett foran aktermasten, penetrerte stålskroget, og eksploderte i ammunisjonslageret med brannbomber, synkeminer og oljekanner. Om det andre prosjektilet fra Aron som traff mellom aktre mast og skorsteinen. Om batteriene fra fastlandet som straks åpnet ild, og om de to torpedoene fra festningens undersjøiske batteri som ga Blücher nådestøtet. Det var et inferno av skudd, smell, rop, skrik, ammer og røyk.

I full fyr drev Blücher forbi Oscarsborg, og fra dekket ble det sunget «Deutschland, Deutschland über alles». Og først da skjønte de norske soldatene hvem de kjempet mot.

Blücher tok inn vann, og gikk stadig dypere før den sank ved Askholmene.

600 tyske soldater omkom.

OSCARSBORG: Nærmest ligger Søndre Kaholmen med festningsanlegget, og bakenfor Nordre Kaholmen med kommandantboligen. Og innover fjorden til høyre ligger Blücher.

Historien om festningen i Drøbaksundet begynte lenge før denne natta, for den startet i 1643 da Christian IV ga ordre om at det skulle bygges et enkelt vakthus på Søndre Kaholmen med kanoner rettet sydover. Så gikk det 200 år uten at noe skjedde.

Først da Oscar I ble kronet til konge over Norge og Sverige i 1844, ble det igjen aktivitet på øyene, for med ham begynte den store utbyggingen. I 1853 sto Nord-Europas mest moderne festningsanlegg ferdig med totalt 111 kanoner; «derav 73 fuldstore bombekanoner». To år seinere kom Oscar I på besøk, og anlegget fikk navn etter ham.

Men våpenteknologien utviklet seg med rasende fart, og knappe ti år seinere var Oscarsborg foreldet. Det ble modernisert gjennom flere runder, og det var et pengesluk, dette. Nye moderne våpen var ikke før montert, før de måtte kasseres. I 1892 ble det bevilget penger til å kjøpe inn tre nye kanoner fra den tyske våpenprodusenten Krupp. Under lossing gikk en av kanonene til bunns, noe som var en ytterst pinlig affære og «kanonen på havsens bund» ble en føljetong i avisene. Først etter en måned ble den «endelig Lørdag Eftermiddag bragt paa det tørre. Den ser ikke ud til at være beskadiget, dog har den faaet noget Vand i sig». Det var avisene som ga kanonen det uoffisielle navnet Moses, som betyr «trukket opp av vannet», og siden temaet var satt, fikk også de to andre kanonene navn fra Det gamle testamentet – Aron og Josva.


KRIGSHISTORIE: I 1643 begynte utbyggingen av forsvarsanlegget på Søndre Kaholmen, og siden er det blitt bygget ut i utallige byggetrinn. Først i april 1940 kom det til nytte.

Og ironisk nok var det altså to av disse tyskproduserte kanonene som skulle bli Blüchers bane femti år seinere. Og – kan man også legge til – etter nær 300 år i fred og fordragelighet ble de militære investeringene på Oscarsborg omsider rettferdiggjort.

Etter krigen ble Oscarsborg befalsskole for Kystartilleriet, inntil det ble nedlagt i 2002. Med det ble all militær aktivitet på festningen avsluttet. Den tidligere befalsskolen er nå bygget om til hotell med 89 rom, noen med utsikt rett i bergveggen, mens andre har fjordutsikt. Og i vinduskarmen står en gammel militærkikkert.

Det er når siste ferge har gått, at du får hele Søndre og Nordre Kaholmen for deg selv. Det er turstier gjennom skogene i nord, det er svaberg, og en bitteliten strand.

På Søndre Kaholmen står fremdeles Moses og Aron med kanonløpene pekende mot sør. Hotellet skal ha ros for sitt kreative slagord:

«Stedet for de viktige beslutningene.»