NORD FOR NORDKAPP


Man kan si mye om Nordkapp, men at det er Norges nordligste punkt, stemmer ikke. Nei, da må du dra lenger nord.

Change the number below so it mathces the number of the omvei you are working on (to make sure the correct location is showed on the Google Map)

25

Hva: Knivskjellodden

Hvor: Nordkapp, Finnmark

Hvorfor: Vil du se sørover mot Nordkapp, er dette stedet.

«Her er jeg ved Nordkap, på det ytterste av Finnmark, og jeg kan gjerne si det ytterste av hele verden ettersom det ikke finnes noe sted lenger mot nord, som er bebodd av mennesker. Min vitelyst er nå tilfredsstilled, og jeg vil vende tilbake til Danmark, og om Gud vil, til mitt fødeland.»

Francesco Negri, 1664 


Finnmark er ikke Norge, det er noe annet. 
Finnmark er øde, det er karrig, det er eksotisk, det er en endeløs gjentakelse av stein, vann, vidder og kroket bjørkeskog, det er som om naturen går i loop. Finnmark er Varangerbotn, Vadsø og Vardø, det er mørke og midnattssol, det er snø og mygg, det er mer vidder, fjell og reinsdyr, det er Smalfjorden, Tarmfjorden og Indre Torskefjorden, det er over berg, mellom berg, over fjell, gjennom fjell, og veien snor seg som en lasso i landskapet.

FØRSTEMANN: I 1664 kom presten Francesco Negri til Nordkapp, og han regnes som den første turisten. På platået snudde han, og gikk hjem til Italia.

Finnmark er mil etter mil over humpete grå asfalt, som kaster bilen hit og dit, men også flere kilometer med linjalrette strekninger. Finnmark er Kirkenes, Hammerfest og Berlevåg, det er Kåfjord, Kjøllefjord og Lillefjord, det er Hjemmeluft, Tappeluft og Byluft, det er reinsdyr, diesel og baconpølse i Skaidi, og ennå er det langt igjen. Det er slike enorme avstander der oppe, slike evige rom, og hele Danmark kunne fått plass innenfor fylkesgrensene. Finnmark er Repparfjord, Olderfjord og Smørfjord, og gjennom landskapet går en hvit karavane av bobiler.

Alle har tastet inn det samme målet på GPS-en:
Das Nordkap. Capo Nord. North Cape. Davvenjárga. Nordkapp.

Egentlig skulle de slått inn Knyskanes, fordi det var det opprinnelige navnet på den 307 meter høye klippen der Europa stuper i havet. Men så kom en engelskmann seilende forbi. I 1553 sendte den 15 år gamle kong Edward VI ut en ekspedisjon for å finne en snarvei til Kina, den mytiske nordøstpassasjen.

Tre skip la av gårde, men under en forrykende høststorm mistet de hverandre. To av skipene endte på Novaja Semlja, der mannskapet over- vintret uten hell. Alle omkom. Det tredje skipet, HMS Edward Bonaventure, ble ført av kaptein Richard Chancellor, og på vei mot Vardø seilte skipet forbi Knyskanes, og han ga klippen det langt mer turistvennlige navnet ‒ North Cape.

NORDLIGST: Knivskjellodden strekker seg 1450 meter lenger nord enn Nordkapp.

Drøyt hundre år seinere gikk den første turisten ut på Nordkapplatået, og han hadde gått helt fra Italia.Den katolske presten Francesco Negri nådde Nordkapp i 1664, og skrev et langt brev om sin reise mot verdens ende. Det var starten på turismen.

Og i dag? På den gjørmete parkeringsplassen står flere hundre bobiler oppstilt med fronten mot nord. Tett i tett står de, for Nordkapp er bobilturistens Mekka. I uker har de kjørt, de har startet opp i Bad Brückenau, i Duisburg, i Utrecht, i Torino, i Marseilles, de har pakket bilen til taket med hermetikk, tørrmat, vin og øl, og som en sverm har de kommet fra hele Europa, opp gjennom Sverige, gjennom Finland, gjennom Norge, og de siste milene har de alle siktet seg inn mot E69.

Og der, noen få hundre meter fra målet, har det hendt at enkelte har snudd i forbannelse. Der er det nemlig en bomstasjon. For å komme inn på selve platået må man i 2017 betale 270 kroner per person. Nordkapp i dag er en pengemaskin. Inne i Nordkapphallen er det resepsjon, restaurant, bar, kaffebar, kafeer, suvenirbutikk, postkontor, toaletter, kino og utstillinger, det er striglet og velpolert, og tett av folk.

Når du endelig har brøytet deg vei gjennom folkehavet, og du står der ute på platået, ved siden av globusen, da skal du vende blikket mot vest.

Der ligger Knivskjellodden. Som strekker seg nøyaktig 1450 meter og 70 centimeter lenger nord.
Og vil du til det nordligste av Europa, ja, da må du gå.

Start opp bilen, kjør gjennom bommen, ut av turistkaoset og etter sju kilometer sørover på E69 blinker du av på parkeringsplassen. Snører på deg fjellstøvlene, for selv om den T-merkede stien er rimelig flat, er den stedvis både steinete og myrbløt. Du starter på cirka 300 meter over havet, og så rusler du nord og ned. De siste hundre meterne går over svaberg.

Og der står du, på Europas nordligste punkt, og vil du lenger nord nå, må du hoppe i havet.

Jo, nå er det noen som mener at heller ikke Knivskjellodden er Norges nordligste punkt, fordi både den og Nordkapp ligger på en øy. Så hvis du absolutt vil til det nordligste punktet i fastlands Norge, da må du dra til Kinnarodden.

ANNEN FARE: Kjører man i Finnmark er det én ting man må passe seg for: Reinsdyr.